Stig. Helmer. Olsson!

Vissa filmserier är mer ikoniska än andra. Ofta är också dess serier av filmer inte svenska, utan det är utomlands som dessa filmer blir bäst och levererar. Men det finns svenska undantag, och ett av dem är enlig mig berättelsen om det underbara Stig Helmer Olsson med världens charmigaste gubbar i huvudrollerna; Lasse Åberg och Jon Skolmen som det eviga radarparet Stig Helmer och Ole Bramserud. Filmerna har tagit sina avstickare åt lite olika håll, men det cirkulerar ständigt kring en och samma person – Stig Helmer.

Sällskapsresefilmerna
Det finns gott om resefilmer och de två filmer som kanske allra mest står ut när det gäller resefilmerna är Sällskapsresan, och då tänker jag framför allt på Snowroller, där de åker till fjällen för att åka skidor, och såklart originalet från 1980: Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten. Man skulle kunna säga att Stig Helmer Olsson föddes strax innan denna film, och då tänker jag på Repmånad där Lasse Åberg spelar en figur som till punkt och pricka påminner om Stig Helmer. Han hette visserligen inte det i den filmen, men att gissa på att en ikon hade sett dagens ljus redan där går väl knappast att förneka.

Hälsoeffekten
Något som dessa filmer många gånger har gemensamt är att det handlar om resor som ska genomföras till olika delar av världen där fokus ska ligga på att koppla av och njuta av tillvaron. Det är inte speciellt konstigt att dessa filmer talar till mig, med tanke på det stora hälsofokus som finns. Jag har sedan barnsben älskat dessa filmer och det är kul också att historien om Stig Helmer verkar fortsätta på ett obehindrat sätt. Senaste filmen som skapades var The Stig-Helmer Story som berättar om denne älskvärde människas uppväxt och ungdomsår. Må så vara att det har gjorts många bra filmer i denna serie, men det är en som har talat till mig mer än andra. Det är Hälsoresan.

Hälsoresan handlar såklart om Stig Helmer och Ole som båda befinner sig på ålders höst med de krämpor som följer med ett sådant liv. Stig Helmer har problem med vikten och Ole har problem med hjärtat, så de beslutar sig för att åka till ett hälsohem i Dalarna för att förbättra sitt allmänna mående. Och det är en rolig historia som rullas upp. Dock tänker jag inte avslöja något mer, utan ni får helt enkelt se filmen själva. Det verkar dock inte som att publiken tycker samma som mig, och det baserar jag på det här betyget.

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *