Hur ska jag värma mitt hus?

Jag har funderat mycket, fram och tillbaka, på om jag borde se över min uppvärmning. Som det ser ut idag så är det ett vattenburet uppvärmningssystem som använder sig av en pelletsbrännare. Pellets i sig är ju ganska bra, och kostar väl inte vansinnigt mycket heller, men det kommer att bli jobbigare och jobbigare ju längre tid vi håller på med det. När vi börjar komma upp i åldern så kommer vi säker inte att orka med detta kånkande, och det tar ju dessutom tid. Därför har vi börjat titta på lite andra alternativ, som gör att vi antingen slipper pellets helt och hållet, eller inte är lika beroende av det. Detta är vad vi har kommit fram till just nu:

Bergvärme/markvärme
Det här sägs ju vara det uppvärmningsalternativ som allra troligast är det säkraste och billigaste i längden. Problemet är bara att själva installationen är ganska dyr, och det kommer också att innebära att man behöver göra inverkar på själva tomten, speciellt när det handlar om markvärme. För skillnaden, som jag förstår det, är att markvärme lägger man platt över en stor yta på tomten, på ett visst djup dit tjälen inte når för att frysa. Bergvärmen gräver man istället ett djupt, djupt hål rakt ner i berget. Det senare alternativet är mer komplicerat och blir dyrare, och beroende på vad det är så kan kostnaden variera mellan 70 000 till 150 000. Det är lockande, men dyrt.

Luftvärmepump
Olika typer av luftvärmepumpar kan ju vara det som är den billigare lösningen för oss. Problemet är att vi har ett ganska stort hus, och det i sin tur betyder att vi måste ha minst två av dem för att de ska kunna spara oss pengar. Det är inte heller helt lätt att veta om man ska koppla det till luft/vatten eller luft/luft men oavsett så kommer en installerade luftvärmepump att göra ett bra jobb. Med två stycken skulle troligtvis material och arbete hamna någonstans på 60-80 000, så det kostar på, men det kan vara värt det ändå!

Solpaneler/celler
Solpaneler är lite drömmen för oss. Det handlar helt enkelt om att investera i paneler och celler som kan göra två saker för oss – dels stå för uppvärmning av exempelvis varmvattnet men också bidra med elektricitet. Om vi skulle genomföra en sådan form av installation så skulle det kosta oss, men å andra sidan så finns det faktiskt bidrag att söka. Dessutom är det ju faktiskt så att den värme och den el som kommer oss till gagn producerar vi helt själva, vilket betyder att månadskostnaderna skulle kunna sänkas brutalt. Dessutom kan vi skicka vidare sådan el som vi inte användare oss utav till en elleverantör och få betalt för det.

Sjövärme
Sjövärme fungerar ungefär som markvärme. Den enda skillnaden är att man istället lägger ut slingan i en sjö på botten, ett ställe som aldrig fryser under vintern. Fördelen med detta är att man inte behöver göra något på tomten, och att vi har en sjö i närheten. Problemet är nog bara att det kan bli rätt kostsamt. Har ni några tips på vad vi ska välja?

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *