Det blir markvärme

Nu tror jag att jag har kommit fram till vilken sorts uppvärmning som huset ska får: markvärme. Efter en hel massa funderande så är det det alternativet som verkar mest lockande. Tomten som jag har är rätt så stor och om mina beräkningar stämmer så räcker utrymmet mer än väl för att installera markvärme. Nackdelen att det kommer att behöva grävas en hel del och att stora delar av tomten på så vis blir förstörd är ju ganska så allvarlig. Men eftersom tomten överlag inte är så speciellt uppvuxen så kommer skadorna att begränsas. På sätt och vis innebär det en möjlighet i och med att jag kan göra om tomten ”från början” så att säga.

De alternativ som jag vägde mot varandra i slutändan var markvärme och bergvärme och det som till slut avgjorde var priset. Själva pumpen kommer att kosta det samma i båda fall, liksom installationen av densamma. Men med bergvärme så skulle jag behöva anlita borrare och det är någonting som kostar en hemsk massa pengar, inte minst för att, såvitt jag har förstått, så är förhållandena här inte så bra för bergvärme. Det är långt ner till berggrunden. Jordmånen å andra sidan består mest av fuktig lerjord, perfekt för markvärme, och dessutom går det att gräva ner slangen själv, bara man är lite försiktig.

Tillsammans med grannarna

När jag sedan pratade med en av mina grannar om att jag tänkte en del på att skaffa bergvärme så fick jag lite av en överraskning – det visade sig nämligen att han också funderat i de banorna! Han hade dock tänkt lite längre och föreslog att vi kunde göra gemensam sak för att hålla priset nere. Att hålla priset nere var definitivt någonting som intresserade mig, men jag var inte riktigt säker på hur han menade. Det hela var rätt så enkelt – han funderade på att skaffa en egen grävmaskin! Jag tyckte det verkade lite överdrivet men han sa att han länge funderat på att skaffa en, för diverse olika saker. Det här med markvärme var mest droppen som fick bägaren att rinna över eller vad man ska säga.

Han föreslog att jag skulle skjuta till lite pengar så kunde han fixa grävandet åt mig. Det hela lät som en bra idé (gräva själv skulle jag nog inte våga) och vi kom snabbt överens. Han får några tusenlappar av mig för inköp av grävmaskin, och så sköter han nedgrävning av slangen för markvärmen. Grävmaskinen ska han köpa billigt från Rackstad, en försäljare av reservdelar och diverse begagnade grävmaskiner, lastbilar och liknande. Lite coolt att köpa sin egna grävmaskin, det måste jag erkänna.

rackstad

Rätt pump

Grävandet kommer dock inte att komma igång förrän till våren så än är det ett tag kvar. Lite trist att jag måste slita med pellets ännu en vinter, men nu är det som det är. Dessutom får jag möjlighet att kartlägga mina uppvärmningsbehov mer detaljerat, så att jag kan köpa en pump med rätt effekt. Jag har läst en del om att det kan vara det som är det svåraste att avgöra – ur pass mycket uppvärmning som krävs. Att jag nu får flera månader på mig att räkna på det är nog bara bra.

Det var allt för den här gången! Nästa gång så lovar jag att skriva om någonting mer spännande än uppvärmning. Men erkänn att det ändå är lite häftigt med grävmaskiner…

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *